A Wigner FK RMI géppark alapvetően két felhasználó csoport számára elérhető; EGEE VO tagok számára (Alice, CMS, Virgo, VOCE), illetve azon magyar felhasználók számára, akik nem tudnak csatlakozni egy külföldi VO-hoz se (kutatási területükből kifolyólag). Számukra hoztuk létre a Hungrid VO-t, amely szintén EGEE VO, azonban gyűjtő jellege miatt a csatlakozás feltétele csupán az, hogy a felhasználónak bizonyítottan a magyar oktatási és kutatási szférához kell kötődnie, vagy a felhasználás céljának magyar kutatási eredményeket kell segítenie!

A Hungrid Virtuális Szervezetbe való belépéshez egy regisztrációs folyamat végigjárása szükséges.

A regisztráció megkezdése előtt ismerkedjen meg a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program/Hungarnet Felhasználói Szabályzatával, és a WLCG/EGEE Felhasználói Szabályzatával! A Hungrid használata során köteles lesz betartani az ebben foglaltakat. A Hungridbe való csatlakozás feltétele továbbá a Hungrid Felhasználói Szabályzat elfogadása. A szabályzatok elfogadása után az alábbi három lépést kell megtennie:


1. Digitális tanúsítvány igénylés

Első lépésként igényelnie kell egy digitális tanúsítványt, amit Magyarországon a NIIF Tanúsítvány Hitelesítő Szolgáltatás (NIIF CA) ad ki. Az igénylés során ki kell töltenie egy kérelmező formanyomtatványt, csatolni kell az összes ott feltüntetett dokumentumot és azokat postai úton beküldenie. Ezután az NIIF CA emailben értesíti majd a további teendőkről.
Itt talál útmutatót a digitális tanúsítvány igényléséhez! A konfigurációs fájl futtatására itt talál példát. SecondOrganizationalUnitName mezőhöz a fő intézménynevet írja be [BME, ELTE, SZFKI, SZTAKI, NIIF, ... ].
Figyelem! A digitális tanúsítványok érvényességi időtartama egy év, az érvényesség leteltével a tanúsítványt meg kell hosszabbítania, vagy újat kel igényelnie. Jelenleg az online tanúsítvány kérelem csak Wigner FK dolgozók számára elérhető, azonban a tanúsítvány kiadáshoz személyes megjelenés szükséges a NIIF-ben. Amennyiben egy intézménynél legalább 10 tanúsítványt igényelnek, a NIIF kimegy a helyszínre.


2. Tanúsítvány betöltése a böngészőbe

A fenti sikeres igénylési procedúra után be kell tölteni az érvényes felhasználói tanúsítványt a böngészőbe. Ehhez szükséges egy SSL-et támogató böngészőprogram. A tanúsítvány betöltésének menete a 3 legismertebb böngészőben:


3. VOMS regisztráció

A fenti lépések után már csak egy lépés maradt hátra, a Hungrid VO-ba történő regisztráció. Ehhez el kell látogatni a regisztrációs oldalra. A sikeres tanúsítvány betöltés után lehetővé válik a regisztráció, amihez ki kell tölteni a megjelenő űrlapot a személyes adatokkal, a megjegyzés részbe a grid felhasználás célját megjelölve. Ezután egy email érkezik az előbb megadott email címre, amiben a linkre kattintva meg kell erősíteni a regisztrációs szándékot. A VO-ba történő adminisztrátori elfogadás után érkezik egy megerősítő email a tagságról. Évente a tagság meghosszabbítása szükséges, amiről a felhasználó egy emailben kap értesítést.


4. User Interface gépre való belépés

A szolgáltatások menüpontban felsoroltuk a Hungrid VO-t támogató intézetek sorát, illetve a lap alján található táblázatban az intézetek által nyújtott szolgáltatások listáját. A Hungrid VO-ban való futtatáshoz szükséges egy User Interface gépre való belépés. Amennyiben Ön a BME vagy ELTE hallgatója/dolgozója, kérjük, lépjen kapcsolatba grid site adminisztrátorával. Amennyiben a fenti intézeteken kívülről érkezik, user interface gép hozzáféréshez lépjen kapcsolatba a Wigner FK grid site adminisztrátoraival!

Amennyiben a fenti lépéseket sikeresen végrehajtotta, szabadon futtathat a Hungrid VO-ban.

Kezdő lépésekhez kattintson ide!

Általános információkat a TWiki oldalon, illetve az aktuális legfrissebb EMI Documents oldalán találhat!

Kérdés esetén kérjük, forduljon a Wigner FK RMI adminisztrátoraihoz!