2010 júniusában, Bécsben rendezett regionális Tier-2 Workshop Hungrid VO-t bemutató slidejai itt érhetőek el.


Magyar Grid Kompetencia Központ

2003-ban az öt legaktívabb grid kutatói közösség létrehozta a Magyar Grid Kompetencia Központot (MGKK) azzal a céllal, hogy a kutatási tevékenységeket, pályázatokat koordinálja, az elért eredményeket pedig minél szélesebb körben publikálja. Az alapítás óta eltelt években a tagok (BME, ELTE, NIIF, RMI, SZTAKI) számos közös hazai és nemzetközi projektben vettek, ill. vesznek részt. A központhoz később csatlakozott a 4D Soft Számítástechnikai Kft is. Az MGKK két regionális Grid központhoz is csatlakozik, a Közép-Európai Grid Konzorciumhoz (CEGC) és a Dél-Kelet-Európai Grid Konzorciumhoz (SEE-GRID).

Az MGKK tagintézményeinek eddigi munkája megalapozza azt az elképzelést, miszerint a Nemzeti Grid Iniciatíva (NGI), azaz Magyarország hosszútávú, központi költségvetésből támogatott kutatói grid programja az MGKK vezetésével jöhetne létre. A magyar NGI egyik fő platformja a Hungrid. A 2010-es szegedi networkshopon tartott előadást a Hungrid VO szolgáltatásairól itt tekintheti meg. A 2010-es debreceni networkshop-on tartott előadás a Hungrid szerepéről a magyar NGI kialakításában itt tekinthető meg.


Az EGEE projekt

Az Európai Unió 6. keretprogramja által támogatott EGEE (Enabling Grids for E-sciencE) projekt keretében létrejött az első igazán világméretű, 24 órás szolgáltatást biztosító grid rendszer. A ma már közel 40 oszág 140 intézetének együttműködésében működő hálózatot fejlesztése 2004-ben indult. A célok közt szerepel a nagy kiterjedésű, 24/7 rendelkezésre állású grid infrastruktúra kiépítése, új erőforrások és felhasználók bevonása az iparból és a tudományos életből, továbbá a gLite grid köztesréteg kifejlesztése és karbantartása. Magyarország az úttörők között volt, hatodikként csatlakozott a jövő európai digiális közművét meglapozó programhoz.

Az EGEE Grid jelenleg több mint 150 ezer CPU (core) számítási kapacitását egyesíti és teszi elérhetővé a nap 24 órájában. A rendszerben átlagosan naponta 150 ezer program fut, és több mint 20 Petabyte (20 millió Gigabyte) tárolási kapacitást képes nyújtani.


Az EGI-InSPIRE projekt

2010. május 1-jétől az EGI-Inspire európai projekt keretei között folytatódik az EGEE fázisokban létrehozott Európai Grid Infrastruktúra koordinálása. Az EGI célja a Nemzeti Grid Iniciatívák (NGI) összefogása. A bécsi Regional Tier-2 WLCG Workshop InSPIRE in Hungary előadása itt érhető el! További információk a hivatalos honlapon.